Kan man behandle
et forhøjet bmi?

Behandling for fedme kan opdeles i tre forskellige trin. Det første og grundlæggende trin er såkaldte livsstilsændringer. Dette inkluderer nye spisevaner, øget bevægelse og forskellige former for adfærdsmæssige ændringer. Som et andet trin består behandlingen af en kombination af livsstilsændringer og medicin. Det tredje trin består af kirurgisk behandling, også i kombination med livsstilsændringer og undertiden også medicin. Her kan du læse mere om de forskellige behandlingstrin, og hvornår de er relevante. (1-5)

Livsstilsforandringer

Livsstilsændringer handler primært om at ændre spisevaner og træningsvaner for at reducere energiindtag og øge energiforbruget.

Nogle grundlæggende måder at reducere energiindtag på er at spise regelmæssige måltider, begrænse portionsstørrelser, altid spise grøntsager ved hvert måltid, bytte sodavand og juice ud med vand og spise mindre slik, chokolade, is og kager.

For at øge energiforbruget skal du bevæge dig mere, mindst 30 minutter om dagen. Selv let fysisk aktivitet som cykling eller gåtur forbedrer konditionen og øger kroppens stofskifte. (1, 2)

For at ændre den adfærd, der har bidraget til udviklingen af fedme, kræves ofte ekstern støtte. Mange sundhedscentre tilbyder hjælp til at ændre diæt, motion og tankegang, både individuelt og i grupper. De kan også videregive kontakt med en diætist, fysioterapeut og psykolog. Kontakt din læge, hvis du vil vide mere.

>> Læs mere om kost og motion ved behandling af fedme

Medicinsk behandling for overvægt og fedme

Livsstilsændringer danner grundlaget for al fedmebehandling, men nogle gange kan et supplement med receptpligtig medicin støtte vægttab. (3)

For at være relevant for behandling med medicin skal du have et BMI, der svarer til fedme, dvs. 30 eller højere.

Medicinsk behandling kan også være relevant, hvis du har et lavere BMI i kombination med andre risikofaktorer eller sygdomme som forhøjet blodtryk, type 2-diabetes, højt blodfedt eller åndedrætsbesvær, mens du sover, såkaldt søvnapnø.

I Danmark er der i øjeblikket fire godkendte lægemidler mod fedme.

De fire godkendte lægemidler har forskellige aktive stoffer og bruges på forskellige måder og kan have følgende virkning. Man handler på de områder af hjernen, der er involveret i reguleringen af sult og belønning, mæthedsfornemmelse og reduceret appetit eller forhindring af nedbrydning af fedt i maden samt optagelsen af fedt i tarmende.

To af stofferne tages som tabletter og to med en injektionspen.

Alle fire bruges som et supplement til et reduceret kalorieindtag og øget fysisk aktivitet hos voksne patienter, der opfylder kriterierne for fedme, dvs. har en BMI på 30 eller derover, eller som har en lavere BMI i kombination med andre risikofaktorer eller sygdomme som nævnt tidligere.

Effekten af lægemiddelbehandling skal evalueres efter tre til fire måneder. (4)

Hvis du vil vide mere om medicinbehandling mod fedme, skal du booke en aftale med en læge på dit sundhedscenter.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling er normalt kun relevant for svær fedme og efter test af andre behandlingsmuligheder. (2, 5)

For at være berettiget til kirurgisk fedmebehandling i den offentlige sektor skal man ofte have et BMI på 40 eller højere eller en BMI på 35 eller højere med samtidig fedme-relateret sygdom såsom type 2-diabetes, svær søvnapnø, vægtbærende ledsmerter eller ufrivillig infertilitet. BMI-grænsen for kirurgisk fedmebehandling kan undertiden variere mellem forskellige regioner. Du skal også være over 18 år.

På privathospitalerne kan behandlingen under tiden også tilbydes ved et lavere BMI end 35.

De mest almindelige metoder til fedmeoperationer er:

  • Gastrisk bypass er den mest almindelige procedure og involverer, at en stor del af maven og en del af tyndtarmen frakobles.
  • Gastrisk muffe er en anden variant, hvor en stor del af maven opereres.
  • Duodenal switch betyder, at en stor del af maven opereres, og en stor del af tyndtarmen frakobles.

For at afgøre, om kirurgi kan være en mulighed, skal der henvises til en specialist. Start med at booke en aftale med en læge på dit sundhedscenter.

Hvilken behandling kan være passende for dig?

Her kan du få hjælp til at finde ud af, hvordan forholdet mellem din højde og vægt ser ud.


BMI under 18,5

Dit BMI er under 18,5, hvilket betyder at du vejer mindre end det, der anses for sundt for din højde. Kontakt din egen læge/sygeplejerske for at få hjælp til, hvad du behøver at gøre, for at få det bedre på sigt.

BMI mellem 18,5-24,9

Dit BMI ligger indenfor området 18,5 – 24,9, hvilket tæller som normal vægt. Spis sundt og hold dig aktiv, så vil du være i stand til at holde din vægt i fremtiden.

BMI mellem 25-29,9

Dit BMI er inden for grænsen for overvægt (BMI 25 – 29.9), hvilket betyder at du vejer mere end hvad din krop føles godt om i det lange løb. Kontakt din egen læge/sygeplejerske om, hvordan du kan ændre din diæt og øge din fysiske aktivitet. Anden behandling kan også være relevant for dig.

BMI mellem 30-34,9

Dit BMI er inden for grænsen for det, der kaldes fedme klasse I eller fedme (30-34,9), hvilket i det lange løb også øger risikoen for andre sygdomme såsom højt blodtryk, højt blodfedt, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Ud over at hjælpe med at ændre din diæt og øge fysisk aktivitet kan vægttabsmedicin også være en del af behandlingen. Kontakt din egen læge/sygeplejerske for at få hjælp til, hvad du behøver at gøre, for at få det bedre på sigt.

BMI 35 – 39,9: Fedme grad II

Dit BMI er inden for grænsen for hvad der kaldes fedme grad II eller blot fedme (35-39,9), hvilket betyder en høj risiko for andre følgesygdomme såsom forhøjet blodtryk, højt blodfedt, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Behandlingen kan omfatte specielle diæter i form af lavenergipulvere, vægtreducerende lægemidelbehandling eller anden kirurgisk procedure. Kontakt din egen læge/sygeplejerske for at få hjælp til, hvad du behøver at gøre, for at få det bedre på sigt.

BMI 40 – over: Fedme grad III

Dit BMI er inden for grænsen for hvad der kaldes fedme grad III eller fedme (40-), hvilket betyder en meget høj risiko for andre sygdomme såsom forhøjet blodtryk, højt blodfedt, hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes. Behandlingen kan omfatte specielle diæter i form af lavenergipulver og også omfatte vægtreducerende lægemidler og / eller en kirurgisk procedure. Kontakt din egen læge/sygeplejerske for at få hjælp til, hvad du behøver at gøre, for at få det bedre på sigt.

Referencer:

  1. Yumuk V, et al. European Guidelines for Obestity Management in Adults, Obes Facts 2015;8:402-24
  2. Visitation til kirurgisk behandlind af svær fedme, rapport fra sundhedsstyrelsen 2017. www.sst.dk
  3. Greenway FL. Physiological adaptions to weight loss and factors favouring weight regain. International Journal of Obesity 2015;39:1188-1196
  4. www.min.medicin.dk
  5. SFOK. Svensk förening för obesitaskirurgi
  6. WHO. Preventing and managing the global epidemic. Report on a WHO consultation on obesity, Geneva, 3–5 June 1997