Er du urolig for nogen
som vejer for meget?

Overvægt og fedme er ofte knyttet til skam og skyld. Velmenende råd og vejledning kan derfor let misforståes, selvom det gøres af ren omtanke. Så hvad skal du gøre, hvis du kender nogen, der er overvægtige og er bekymrede for personens helbred?

Det første du kan spørge dig selv er, om du er den rigtige person til at rejse spørgsmålet. Er du en nær ven, partner eller er du “bare” kolleger på arbejde? Måske er der nogen, der kender personen bedre og dermed er bedre egnet?

Hvis du er den rigtige person, vælg et godt tidspunkt og et sted, hvor du kan tale i fred og ro. Vær klar over, hvorfor du er bekymret, og at du rejser spørgsmålet, fordi du holder af personen. Vær forberedt på, at det kan være svært, at din ven kan være trist, vred eller forlade rummet. Hvis din ven er villig til at tale, så overvej at lade ham gøre det og skifte til at lytte. Hvis det er relevant, kan du fortælle om, hvad du har lært af det, du læser om sygdommen, hvad du ved om behandling og tip om de websteder, du besøgte.

Vælg et godt tidspunkt og et sted, hvor du kan tale i fred og ro. Vær klar over, hvorfor du er bekymret, og at du rejser spørgsmålet, fordi du holder af personen. Vær forberedt på, at det kan blive svært, at din ven kan være ked af det, vred og endda forlade stedet. Hvis din ven har lyst til at snakke om det, så la’ ham endelig gøre det og du kan lytte til hvad der bliver sagt. Hvis det er relevant, kan du fortælle om, hvad du har lært af det, du læser om sygdommen, hvad du ved om behandling og tip om de websteder, du besøgte.

Uanset hvordan samtalen går, kan det være en god ide at bringe den op igen senere. Minde personen om, den som blev ked af det eller vred, at du blot mener det godt. Eller snakke om hvor godt det var at i faktisk kunne snakke om det. Spørg om der er noget du kan gøre for at hjælpe, så som at søge information, få bestilt tid hos egen læge eller at gå en daglig tur sammen.